De veranderingen betreffen de aftrap, het triple punishment, de strafschoppenserie en de verzorging van een geblesseerde speler. De gewijzigde spelregels zijn per 1 juni 2016 van kracht. De spelregelcommissie van de FIFA heeft de spelregels korter en bondiger omschreven en ook inhoudelijk een aantal wijzigingen doorgevoerd. Het volledige artikel kun je bekijken op de website van de KNVB. Onderstaand de vier belangrijkste veranderingen.

 

1. Aftrap

De aftrap hoeft niet verplicht meer vooruit worden genomen. Dat komt de snelheid van het spel ten goede, omdat de bal vaak na een tikje vooruit toch achteruit wordt gespeeld om een aanval te starten.

2. Triple punishment

Als de verdediger in het strafschopgebied de intentie heeft om de bal te spelen, maar en overtreding maakt, is het een gele kaart. Dit omdat de straf anders te zwaar wordt geacht; namelijk een strafschop, rode kaart en een daaropvolgende schorsing. Bij duwen of vasthouden blijft de rode kaart intact. Gemene tackles van achteren blijven wel bestraft met een rode kaart. Buiten het strafschopgebied verandert er überhaupt niets, omdat er dan geen sprake is van een strafschop.

3. Strafschoppenserie

Trainers krijgen de keuzevrijheid om tijdens de strafschoppenserie de volgorde te wisselen. Zo kan bij een vierde beslissende strafschop, de trainer besluiten die door nummer 5 te laten nemen.

4. Gele kaart en verzorging voor geblesseerde speler

Een speler die een blessure oploopt door een overtreding waarvoor de dader geel krijgt, mag vanaf nu ter plekke op het veld worden verzorgd. Bij dergelijke overtredingen is er anders sprake van een dubbele straf: namelijk een blessure en met tien man verder spelen.

Bron: www.knvb.nl